Wednesday, June 15, 2022

Laporan Perjumpaan Aktiviti Kokurikulum Kelab Dan Persatuan Bil.4/12 (2022/2023)

Tarikh   : 15 Jun 2022

Hari       : Rabu

Masa      : 1.00 tengah hari - 3.20 petang

Hari ini telah berlangsung Pertandingan STEM Peringkat Sekolah anjuran Unit Kokurikulum Kelab Sains dan Teknologi. Program ini merupakan program STEM yang melibatkan murid tahap dua iaitu Tahun 4, 5 dan 6. Tujuan program ini dijalankan adalah bagi menghubung dan mengaplikasi pembelajaran sains dan teknologi dengan situasi sebenar. Program ini juga dirangka bagi memberi pendedahan kepada murid-murid tentang kepentingan Pendidikan Sains, Teknologi Kejuruteraan dan Matematik atau lebih dikenali sebagai STEM Education.

Tahniah dan syabas diucapkan kepada murid-murid yang menyertai pertandingan STEM bagi mewakili kelab dan persatuan masing-masing. Murid-murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil untuk menghasilkan bahan mengikut tajuk yang diperolehi. Guru-guru penasihat selaku urusetia program memantau dan membimbing murid-murid ketika pertandingan dijalankan.

Objektif utama Program Pertandingan STEM ini diadakan untuk meningkatkan kemahiran komunikasi, merangsang minda pelajar dalam sains dan memupuk keseronokan dalam pembelajaran sains dan teknologi.

Senarai tajuk-tajuk yang dipertandingkan mengikut kelab dan persatuan adalah seperti berikut:

Berikut adalah momen-momen yang sempat dirakam sepanjang pertandingan berlangsung:


"Bangunanku" terbaik kestabilan yang kukuh dan boleh diangkatGuru penasihat turut mencuba membuat kereta belon dan catapult"Kereta Belon" terbaik struktur model kukuh dan paling laju


"Catapult" reka bentuk yang kreatif dan jadual keputusan yang tepat

Tahniah kepada kumpulan yang memenangi pertandingan dalam program STEM ini. Syabas kepada semua peserta kerana telah bertungkus lumus menyiapkan bahan projek dalam masa yang singkat. Antara kumpulan yang berjaya mengikut kelab dan persatuan adalah seperti berikut:


Alhamdulillah, program STEM tahun 2022/2023 berjaya dilaksanakan. Terima kasih tidak terhingga buat semua yang menjayakan dan juga yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam program ini terutama kepada guru-guru penasihat, ibu bapa dan para peserta.


Disediakan oleh:
Norlida binti Othman
Penyelaras Kelab dan Persatuan

No comments:

Post a Comment